marți, 27 septembrie 2011

Arnica (Arnica montana)

Descriere

Arnica are in pamant un rizom puternic din care primavara apare o rozeta cu frunze ovale si marginile intregi. Din mijlocul lor se ridica o tulpina cilindrica acoperita cu peri, care se termina printr-un capitul florat lat de 4-8 cm. Pe tulpina se gasesc 1-2 perechi de frunze opuse, mai mici decat cele bazilare. Tulpina este putin ramificata, avand ramuri opuse si terminandu-se fiecare cu cate o floare. Florile sunt de culoare galben-portocalie, reunite intr-un capitul inconjurat de bractee, adeseori brun-roscate, acoperite cu peri glandulosi. La marginea capitulului se afla florile femele, de forma lingulata, terminandu-se cu trei dinti, iar in centrul inflorescentei se gasesc numai flori tubuloase hermafrodite. Atat florile lingulate cat si cele tubuloase sunt inconjurate de un papus lung de 8 mm, format din peri aspri, usor dintati. Din familia copozitelor mai multe plante se aseamana cu arnica. Dintre acestea, singura arnica are frunzele opuse. Infloreste in lunile iunie-august. Creste in fanetele umede din regiunea muntoasa.

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Busuiocul – “regele mirodeniilor”

Busuiocul este o planta originara din Asia tropicala are un gust asemanator cu al anasonului, avand un miros puternic dulceag-intepator .
Busuiocul are efecte benefice asupra sistemului nervos, revigoreaza functiile hepatice, regleaza glicemia.
Busuiocul contine urmatoarele vitamine si minerale: fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu.
Busuiocul se foloseste mai ales sub forma de ceai, preparat dintr-o lingura de planta, uscata si maruntita, la 200 ml apa clocotita. Busuiocul se mai foloseste si sub forma de sirop (75 g planta uscata la un litru de apa indulcit cu miere de albine).
Busuiocul este un foarte bun calmant, tonifica sistemul nervos. Are actiune antibiotica, antimicrobiana, antitusiva si expectoranta, actioneaza ca diuretic, carminativ, antiseptic, antiinflamator gastric, intestinal si renal.

Feniculul

Feniculul este o planta erbacee ce creste pana la o inaltime de 2 m, are frunze penate cu segmente inguste si flori mici galbene. In scopuri medicinale se folosesc fructele, recoltate la completa lor maturitate, care contin 3-7% ulei eteric.
Datorita componentelor din uleiul volatil, ae actiune antispastica si carminativa – calmand durerile abdominale, reducand spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale. De asemenea fenicului are proprietatea de a stimula secretia lactata si de a fluidifica secretiile bronhice. Feniculul este linistitor in tusea convulsiva si astmatica.